مرحوم صدرالاسلام شهیدی
میرزا حسن شهیدی متخلص به (طوبی) از علماء منطقه میمه بود که در چهارم ماه صفر سال 1284احتمالا 1264شمسی در شهر میمه در خانواده ای روحانی دیده به جهان گشود و در سال 1314 شمسی دار فانی را وداع گفت. این عالم جلیل القدر یکی از بزرگانی بود که در این منطقه به طور گمنام متولد و عمر گرانبار خود را در خدمت به اهالی شهر میمه به پایان رسانید. در زمان قاجاریه وقتی حضرت آیت ا... نجفی اصفهانی در سفری به میمه مشرف می شوند در ملاقاتی که با مرحوم شهیدی داشتند به وی لقب و مهر صدرالسلام اعطا می فرمایند. مرحوم صدرالاسلام هنرمندی توانا و زبردست ، ادیبی دانا بود که به علوم مختلف زمان خود مهارت و تسلط کامل داشت ، وی در کنار کسب علم صنایع ، هنرهای دستی را در حد والایی آموخته بود و در نقاشی ، قلمدان سازی ، قالی بافی ،(اولین دارقالی و به عبارتی صنعت قالی بافی را ایشان به میمه آوردند) ترمه دوزی ، گلدوزی ، گچ بری ، اصول ، فقه ، منطق ، معانی و بیان و شعر دارای آثار ارزشمند بود. از این دانشمند چندین جلد کتاب به نام های (مجموعه شعر طوبی ، کیمیا ، و شیمیا ، اسرار الشهاده و دهها جلد قرآن دست نویس باقی مانده است). شعری از صدرالاسلام پندر و اندرز* مِهر رَز و دشت و ِکیَه َمستِتْ اَکِِرِه حُبْ زَرُ و سیم بُت پرستت اَکِرِه اینها هَمَه مال عِزَتِ دُنیایَه در روز حساب خوار و پستت اَ ِکرِه مرگ اَ ِیِِِ و کارها همه لََق اکره دلها اَتُوِپه ُو سینه َ تَقْ تَقْ اَکره چَمْ طاقِنِهْ بِوینْ که مال دنیا لاشَه طالب اُو ِزه چه کوه وَقْ وَقْ اَکِره عمُر تو بِشوُ نَه وَقت هاچِِشْتَنَته ویدار بُورَه کِه وقت تُم کاشتَنَته پنجاه بِشوُ سال تو و شصت بِمَه وقت شُویَنَتْ ب ِبُو وقت واهشتنته دنیا دو سه رُوَ َوه میزل (منزل) ایست نهه پای گذره و قابل زیست نهه عاقل دُم پل نکره هرگز میزل این عمر که ویشتر از صد وبیست نهه اسدا... خان گرانمایه (معروف به آقا اسد) مرحوم گرانمایه یکی از خوانین و عمده مالکان شهر میمه بود که در عمران و آبادانی این شهر تلاش و کوشش فراوان نمود و در سال های قحطی و خشکسالی های پی درپی ، حضور و کمک های او در شهر میمه باعث نجات جان بسیاری از فقر و ایجاد امنیت در منطقه بود . در زمان بازدید رضا شاه از شهر میمه ، رضاشاه در منزل گرانمایه بیتوته نمود و صبح دم رضاشاه جهت تشکر و قدردانی از مهمان نوازی و خدمات مرحوم گرانمایه ، عبای خود را به وی هدیه می کند. حاج قیصرخان گرانمایه مرد بزرگواری که طی 80 سال عمر پربرکت خود عامل عمران و آبادانی شهر میمه بود. این انسان متدین ، مومن ، خیر ، باتدبیر و باکیاست ، شهر میمه را که می رفت تا در روستا جوشقان قالی هضم گردد از سراشیبی نابودی و زوال نجات داد و انصافاً شهر میمه مدینت و عمران و آبادانی خویش را مدیون زحمات و تلاش های این مرد بزرگوار و برادرش مرحوم حاج ناصر خان گرانمایه است. مرحوم میرزا بزرگ خردمند و فرزنداش مرحوم صدر خردمند دو تن از بزرگان و افراد ذی نفوذ شهر میمه که در زمان حیات خود در منطقه به عنوان چهره هایی سرشناس مطرح بودند. مطالب قبلی
وقا یع تاربخی میمه - جنگ جعفرخان زندیه - قسمت دوم
وقایع تاریخی میمه - قحطی سال 1299 در منطقه میمه
وقایع تاریخی میمه - واقعه کشف حجاب (1)
وقایع تاریخی میمه - واقعه کشف حجاب (2)
وقایع تاریخی میمه - واقعه کشف حجاب (3)
وقایع تاریخی میمه - جنگ ورکان (1)
وقایع تاریخی میمه - جنگ ورکان (2)
وقایع تاریخی میمه - فتنه افغان ها (1)
وقایع تاریخی میمه - فتنه افغان ها (2)
تاریخ نویسی معاصر بیشتر به ثبت رویدادها وبازگویی خلاصه داستانها می پردازد.در این میان نویسندگی تاریخ و آنهم سرگذشت یک شهر، قوم و یا فرد ، چیرگی خاصی می خواهد. اشخاص نادرى هستندکه استعداد چند گونه نویسی دارند به گونه ای که شمّ تاریخی ، آموزشی ، علمی و اجتماعی را یکجا جمع کرده باشند.
از طرفی آشنایی با موضوع ، توانایی و پشتکار، موجب موفقیت در نویسندگی می شوند و این همان خصوصیاتی است که در شخصیت فرهنگی و علمی آقای محمدتقی معینیان ، محقق گرامی و نویسنده چیره دست شهرمان میمه می تواند دید.
نگاه آقای معینیان نگاه خاصی است. میمه پژوهی ، محیط زیست و مذهب درهم آمیخته است . البته جامعه شناسی ، تایخ نگاری و قوم نگاری رانیز باید به این موئلفه ها افزود. به این دلیل است که او نویسندهی خوب خواندهای است. نویسنده ای متفکر و این بخاطر همان خوب خواندن است. از دیگر خصیصههای آقای معینیان اینست که او در عین حال روی چند اثر کار میکند و این خیلی مهم است.
آثار آقای محمدتقی معینیان برای خیلیها سر مشق و الگوست.
آثاری که تاکنون از آقای معینیان منتشر شده است :
میمه شهری ناشناخته درحاشیه کویر، در دو جلد، چاپ جهاددانشگاهی اصفهان (به زودی در کتابفروشی ها عرضه می شود)
پناهگاه حیات وحش موته
ابیانه ،نگین قرمز رنگ استان اصفهان
جانوان تالاب هورالعظیم در سه جلد
بررسی زمین های ناحیه هورالعظیم
پرورش ماهی (ماهیان گرمابی وسردآبی) چاپ 85 انتشارات گوتنبرگ
جغرافیای طبیعی زاینده رود
تالاب گاوخونی
بزرگترین تالاب هورالعظیم
حشره شناسی
جغدهای ایران و جهان
پستانداران آبزی
لاک پشت های ایران و جهان
و چند اثر دیگر که هم اکنون محقق گرامی درحال تالیف آنهاست.
کتاب میمه شهری ناشناخته در حاشیه کویر به طور گسترده به بررسی تاریخ و سنن مردم منطقه میمه به ویژه شهر میمه می پردازدو تنها مرجع علمی و فرهنگی منطقه میمه به شمار می رود.توصیه اینجاب به دوستداران فرهنگ و تاریخ میمه اینست که حتما این کتاب را برای کتابخانه منزل و محل کار خود تهیه کنند چراکه سندیت تاریخ موطن شما نوشتار متقن این نویسنده گرامی است.
امیدوارم آقای معینیان همیشه درکارخود موفق باشند و آثار ارزنده دیگر ایشان ، پیشخوان کتابفروشی ها را برای همیشه مزین نگه دارد.
( تصاویر )
عبدالوهاب شهیدی، هنرمند برجسته و گرانقدر موسیقی ایران در سال 1301 خورشیدی در «میمه» در دیار هنر پرور اصفهان، دیده به جهان گشود.
وی در محضر هنرمندان و استادان برجسته ای چون «اسماعیل مهرتاش» به فرا گرفتن سازهای سنتور و عود و آواز موسیقی ایرانی پرداخت . او فعالیت را در جامعهی باربد از دهه 1320و کار در رادیو تهران از اواخر دههی 1330 آغاز کرد. از آثار او می توان به ضبط رادیویی فراوان همراه با ارکستر گل ها ، کار های آوازی و ارکستری ، تکنوازی و همنوازی عود و… باز خوانی ترانه های محلی لری را نام برد.
عبدالوهاب شهیدی در سال 1339 در رادیو برنامه گلها فعالیت هنری خود را شروع نموده و تا آغاز سال 1357 این همکاری ادامه داشت.
وی برای شناساندن موسیقی ایرانی به کشورهایی نظیر فرانسه انگلستان آمریکا افغانستان آلمان سفرهایی داشته و برنامه با شکوهی در بزرگداشت حضرت مولانا در کشور ترکیه بر مزار وی اجرا نمود.
این هنرمند ارزنده آثار فراوانی را با همکاری گروه پایور و گروه های فرهنگ و هنر وقت نیز انجام داده ، همچنین در" جشن هنر شیراز " کنسرت های متعددی ایفاد کرده است .از معروف ترین آثار شهیدی ، بازخوانی تصنیف لری ،"آن نگاه گرم تو "در دستگاه ماهور با شعر هما میرافشار میباشد .وی هم اکنون در آمریکا سکونت دارد و بعد از سالها ممنوع الصدا بودن،آثار مذکور از وی به بازار موسیقی عرضه شده است .